فن آوری RFID قسمت دوم
در شماره پیشین به تاریخچه پیدایش فناوری RFID پرداخته شد . اینک به دیگر کاربردهای مختلف RFID می پردازیم .
– از حوزه های اصلی کاربرد RFID می توان به لجستیک و ترابری اشاره کرد . به عنوان مثال مدیریت محوطه ، مراکز حمل ونقل و پخش و توزیع کالاها از جمله مواردی هستند که فناوری RFID در آنجا می تواند کاربری مفیدی داشته باشد . نظر به تاثیر قابل ملاحظه RFID بر حوزه تجارت و بالا بردن راندمان آن ، این تکنولوژی مورد توجه شرکت های حمل ونقل در سراسر جهان قرار گرفته است .
– در شرکت راه آهن آمریکایی شمالی از یک سیستم خودکار شناسایی تجهیزات بر مبنای RFID استفاده می کند . در این روش لوکوموتیوها و واگن ها به دور برچسب RFID از نوع passive مجهز هستند ( که یکی از آنها به یک طرف شیء متصل می گردد ) . اطلاعات بر چسب دوم رمز نگاری شده و برای شناسایی مالک ابزار ، شماره ماشین ، نوع کالا ، تعداد اکسل و غیره کاربرد دارد .
خود تجهیزات و شماره ماشین مربوطه ، می تواند برای بالا بردن اطلاعات مربوط به مشخصات فیزیکی تجهیزات ، در مرکز ثبت اطلاعات اموال شرکت راه آهن ،مورد استفاده قرار بگیرد . این مرکز اطلاعات اموال راه آهن ، مبدأ و مقصد بارگیری کالاها را نیز نشان می دهد .
– چمدان ها و بارهایی که با استفاده از سیستم نقل و انتقال بار مسافران ، در فرودگاه بین المللی هنگ کنگ جابا می شوند ، به برچسب های HKIA آر اف ای دی مجهز هستند . بر این اساس علاوه بر افزایش راندمان جابجایی ، تعداد چمدان هایی که به اشتباه از جاهای دیگری سر در می آورند نیز کاهش می یابد .
ثبت امتیازات در مسابقه :
در مسابقات بیابانی و برون شهری از قبیل دو صحرایی ، موتور سیکلت رانی Hare and , Enduro Hounds ، از سیستم های RFID به صورت Passive و Active استفاده می شود . در این شیوه ، رانندگان یک فرستنده که اغلب آن را به بازوی خود می بندند ، با خود حمل می کنند شرکت کنندگان پساز طی یک مرحله از بازی ، به گیرنده ضربه می زنند یا آن را لمس می نمایند . این گیرنده به یک رایانه وصل است و زمان طی شده در هر مرحله از بازی توسط شرکت کنندگان را ثبت و ذخیره می کند . شرکت سوئدی SportIdent و شرکت Casimo Group Ltd فروشنده چنین سیستم هایی هستند .
سیستم های موجودی کالا :
سیستم هایی از قبیل Auto-ID که تکنولوژی پیشرفته شناسایی خودکار با بهره گیری از RFID به شمار می روند ، می توانند نقش مهمی در افزایش راندمان سیستم های موجودی کالا ایفا نمایند . این فن آوری می تواند از موجودی های فصلی شرکت ها، اطلاعاتی دقیق و عاری از اشتباه را ارائه دهد. در یک بررسی دانشگاهی که دروال مارت صورت گرفت ، مشخص شد که استفاده از RFD برای محصولات فروخته شده ، میزان کالاهای غیر موجود را به مقدار ۳۰ درصد ، در روز کاهش میدهد . کاهش هزینه های نیوری کار ، آسان سازی پروسه های تجاری و کاهش بروز خطا در فهرست موجودی ها ، از دیگر مزایای استفاده از RFID به شمار می رود .
در سال ۲۰۰۴ شرکت بوئینگ به جمع شرکت های استفاده کننده از RFID پیوست تا از این تکنولوژی برای کاهش هزینه های نگهداری وموجودی بوئینگ ۷۸۷ دریم لاینر استفاده نماید .
بوئینگ توانست با بهره گیری از RFID علاوه به پرداختن به دغدغه های محیطی و مسائل مربوط به شکل و اندازه منحصر به فرد این نوع هواپیماها ، از آن در حوزه فهرست موجودی نیز بهره ببرد . اهمیت این موضوع با توجه به هزینه های سرسام آوری که بخش های مختلف یک هواپیما به خود اختصاص می دهد ، بیش از پیش روشن می گردد . بوئینگ در شش ماهه اول پس از پیاده سازی این سیستم ، فقط در حوزه کاری توانست به ۲۹ هزار دلار صرفه جویی دست یابد .
دستور استفاده از RFID
وال مارت و وزارت دفاع آمریکا از فروشندگان خود خواسته اند به منظور بهینه سازی مدیریت زنجیره تأمین ، بر تمام کالاهای ارسالی خود برچسب های RFID قرار دهند . ضرب الاجل اجرای این دستور بارها به تعویق افتاده است زیرا شرکت های بسیاری در به کارگیری سیستم های RFID با مشکلات عدیده ای مواجه شدند . پیش بینی ها حاکی از آن است که در آینده حتی شرکت های کوچک نیز قادرخواهند بود بر کالاهای ارسالی خود ، برچسب های RFID نصب نمایند .
در ژانویه سال ۲۰۰۵ وال مارت از ۱۰۰ تولید کننده برتر خود خواست برای تمام کالاهای خود برچسب های RFID تعبیه کنند . شرکت های یادشده برای اجرای این دستور از چاپگرها ورمزگذاری RFID استفاده نمودند ا وسایل و پالت هایی که به برچسب های EPC نیاز داشت ، اتیکت گذاری شوند . شیوه تولید این برچسب های هوشمند به این صورت است که ابدا RFID در موارد برچسب ، جاسازی می شود و پس از آن ، بارکد و دیگر اطلاعات قابل مشاهده بر سطح آن چاپ می گردد . کلوپ سام ، یکی دیگر از زیر مجموعه های وال مارت ،نیز در همین مسیر گام برداشته است . این شرکت در نامه ایکه هفتم ژانویه ۲۰۰۸ خطاب به تامین کنندگان خود نوشت ، تاکید کرد که از ابتدای فوریه ۲۰۰۸ تمام پالت های single – item که به مراکز پخش خود در دسوتو و تگزاس ، و یا مستقیما به انبارهای شرکت در واشنگتن ارسال می شود ، باید حاوی برچسب RFD2EPC Gen باشد و در غیر این صورت متخلفان موظفند هزینه ای را به عنوان جریمه پرداخت نمایند .
کارگذاشتن در بدن آدمی :
تراشه های کاشتنی RFID که برای نصب در بدن حیوانات طراحی شده بود ، اکنون برای انسان ها نیز کاربرد یافته است . یک نمونه قدیمی کاشت RFID ، به کوین وارویک پرفسور انگلیسی و استاد رشته سایبرنتیک باز می گردد . وی در سال ۱۹۹۸ یک تراشه در بازوی خود کار گذاشت ، در سال ۲۰۰۴ کنراد چیس خواستار کاشت تراشه هایی در بدن مشتریان باشگاه های شبانه خود در بارسلونای اسپانیا و روتردام هلندشد تا بتواند مشتری های مهم خود را شناسایی کرده و با استفاده از این متد ، هزینه نوشیدنی ها را از حساب آنان کسر نماید . در سال ۲۰۰۴ دفتر دادستان کل مکزیک ، در بدن ۱۸نفر از کارمندان خود تراشه های VeriChip کار گذاشت تا دسترسی آنها را به یک اتاق اطلاعات محرمانه کنترل کند .
خطر سرقت هویت موضوعی است که باعث شده کارشناسان امنیتی با توجه به آن ع در خصوص استفاده از فناوری RFID به عنوان نمایانگر هویت افراد هشدار دهند . به عنوان مثال هکرها با بهره گیری از یک شیوه تهاجمی همچون man – in – the – middle ، می توانند هویت یک شخص را به صورت بلادرنگ دریابند . با توجه به محدودیت های منابع RFID ، محافظت افراد در برابر چنین حملاتی تقریبا غیر ممکن است و اینامر ، به پروتکل های پیچیده محدودیت فاصله نیاز دارد .
کتابخانه ها :
استفاده از RFID در کتابخانه ها ، یکی دیگر از حوزه های کاربردی این فناوری به شمار می رود . RFID آهسته آهسته جای بارکدهای سنتی موجود بر ایتم های موجود در کتابخانه ( نظیر کتبا ، CD , DVD ) و غیره را خواهد گرفت . بر چسب RFID می تواند اطلاعات هویتی نظیر عنوان کتاب یا نوع ماده را در خود داشته باشد .
در این فرایند نیازی به استفاده از یک پایگاه داده جداگانه نیست ( البته در آمریکای شمالی چنین چیزی نادر است ) . این اطلاعات توسط یک RFID reader خوانده می شود . این نوع RFID reader جایگزین بارکد خوان های استانداردی است که معمولا در میز امانت کتابخانه ها یافت می شود . در آمریکای شمالی ، برچسب های RFID نصب شده بر آیتم های کتابخانه ای ، معمولا ۵۰ میلی متر در ۵۰ میلیمتر است . در اروپا این اندازه به ۵۰ میلی متر در ۷۶ میلی متر می رسد . این فناوری که راهکارهای متفاوت مدیریت اموال را در سرویس دهی به کارکنان و مراجعان ارائه می دهد ، می توان جایگزین بارکد نموده یا به اضافه کرد ، RFID می تواند به عنوان یک ابزار امنیتی نیز ایفای نقش کرده و جای نوارهای الکترومغناطیسی امنیتی سنتی را بگیرد . نه تنها کتاب ها بلکه کارت اعضای کتابخانه نیز می تواند حاوی یک برچسب RFID باشد . درباره اولین کتابخانه ای که فناوری RFID برای نخستین بار در آنجا به کار گرفته شده بحث و گفتگوهای مختلفی وجود دارد. با این حال نخستین استفاده از این فناوری به عنوان شیوه افزایش راندمان گردش کاری در کتابخانه ها ، به اواخر دهه ۹۰ باز می گردد . قطعا سنگاپور یکی از پیشگامان استفاده از RFID در کتابخانه هاست . دانشگاه راکفلر در نیویورک را نیز می توان اولین کتابخانه دانشگاهی در آمریکا نامید که به استفاده از این فناوری روی آورده است .
کتابخانه Farmington Community Library در میشیگان نیز اولین موسسه عمومی است که در سال ۱۹۹۰ استفاده از RFID را آغاز نموده است . در اروپا هم ، کتباخانه عمومی Hoozgezand-Sappemeer هلند نخستین کتبخانه عمومی بوده است که مراجعانش در سال ۲۰۰۱ از امکان استفاده از فناوری RFID بهره مند شدند.
جای بسی شگفت است که حدود ۷۰ درصد از کسانی که به سرعت با این فن آوری هماهنگ شده اند را سالخوردگان تشکیل می دهند . در سطح بین الملل ، آمریکا ( با ۳۰۰ میلیون نفر جمعیت ) سردمدار استفاده از RFID به شمار می رود . پس از آن بریتانیا و ژاپن در رده های بعدی جای دارند . تخمین زده می شود که اکنون در سراسر جهان بر بیش از ۳۰ میلیون آیتم کتابخانه ای برچسب های RFID نصب شده باشد که کتابخانه واتیکان در رم از آن جمله است .
RFID کاربردهای گوناگونی در فضای کتابخانه ها ( به ویژه برای کارکنان بخش گردش ) دارد و به همین دلیل استفاده از آن بسیار سودمند و به صرفه است . از آنجا که برچسب های RFID یک آیتم ( کتاب ، CD یا DVD ) ، امکان خوانده شدن دارد ، دیگر نیازی به باز کردن جلد کتاب یا DVD برای بررسی آن نیست . این امر می تواند آسیب های ناشی از دستکاری های متعدد آیتم مورد نظر را کاهش دهد . نقش بستن یک بارکد بر قسمت بیرونی کتاب ها ، خود مزیتی است که مرورگرها با استفاده از آن می توانند مجموعه ای از کتاب ها را یک جا اسکن کنند( به جای اینکه این کار را بر تک تک کتاب ها انجام دهند ) .
برچسب های RFID را می توان به هنگام حرکت یک آتیم نیز خواند . بنابراین استفاده از RFID reader ها برای چک کردن آیتم های مرجوعی که بر یک نوار نقاله قرار گرفته اند ، باعث می شود مقداری ازوقت کارکنان آزاد شود .
مرورگرها می توانند همه این کارها را خودشان انجام دهند و در این فرایند ممکن است هیچگاه به کمک و دخالت کارمندان نیاز پیدا نشود . این موضوع در مورد بارکدها نیز صادق است . نکته قابل توجه دیگران آن است که علاوه بر خوانشگرهایی ( reader هایی ) که در محل های ثابت کار گذاشته می شوند ، برخی نیز قابل حمل هستند ( این امر در حال حاضر برای کتابداران مطرح است و شاید در آینده برای متقضایان کتاب و حتی مسایل و اهداف معمولی آنان نیز عملی گردد . )
با استفاده از این متد ، بدون برداشتن کتابی از قفسه ها می توان آیتم های موجود در تمام قفسه ها را در عرض چند ثانیه لیست کرد . در Umea سوئد از RFID برای ارائه کمک های تصویری به افراد معلول ، جهت قر ض گرفتن کتاب های صوتی استفاده میشود .
در کتابخانه دانشگاه مالتی مدیا در سایبر جایای مالزی ، از قفسه های هوشمند برای تعیین محل دقیق کتاب ها استفاده می گردد . در هلند از خوانشگرهای handheld برای نیل به این هدف استفاده می شود . واحد هلند کتابخانه های عمومی در حال کار بر یک « کتباخانه مفهومی » تمایلی است که طی آن یک دستگاه reader/headphone در اختیار متقاضیان کتاب قرار می گیرد . این دستگاه افراد را به محل مورد نظرشان در کتابخانه می رساند ( با استفاده از متدهای سه گانه مانند GPS ) . دستگاه یاد شده همچنین برای خواندن اطلاعات مشخصی از کتاب های موجود در قفسه ها کاربرد دارد .
سطح و جزئیات اطلاعا خوانده شده ، توسط خود همین افراد تعیین می گردد ( از قبیل بخشی از کتاب که باید بلند خوانده شود ) . این اطلاعات از برچسب کتاب یا پایگاه داده مستقر در مکانی دیگر به دست می آید . کار بر ساخت نمونه ای دیگر از کتابخانه که به گونه این شخصی تر عمل کند ، در حال انجام است . با استفاده از این تکنیک ، مراجعان و خوانندگان کتاب ممکن است به بخش هایی از کتابخانه هدایت شوند که شاید هرگز گذرشان به آنجا نمی افتاده است . متقاضیان کتاب می توانند از این سیستم حتی برای تبادل تجارب ( نظیر رتبه بندی کتاب ها ) نیز استفاده نمایند . چنین چیزی عملا در بخش مجازی mijnstempel.nl انجام شده است . البته آن را می توان به صورت فیزیکی نیز پیاده کرد . مضافاً اینکه خوانندگان کتاب این امکان را می یابند که کتاب ها را بر میز بازگشت درجه بندی کنند . با این حال نباید از نظر دور داشت که درسال ۲۰۰۸ این فناوری برای بسیاری از کتابخانه های کوچک فوق العاده هزینه پر بوده است . گمانه زنی ها نشان می دهد که برای تجهیز کتابخانهای با حجم متوسط به این سیستم هوشمند ، به بازده ماه زمان نیاز است .
ادامه دارد ….